След две години надпревара за ваксиниране срещу Covid в света броят

...
След две години надпревара за ваксиниране срещу Covid в света броят
Коментари Харесай

Милиони ваксини срещу COVID-19 ще бъдат бракувани

След две години конкуренция за имунизиране против Covid в света броят на наличните дози към този момент надминава търсенето им. Остава обаче голямата разлика в равнищата на имунизиране сред най-богатите и най-бедните страни, написа Агенция Франс Прес, представени от БНР. Повече от 13 милиарда дози са създадени от началото на пандемията насам, като 11 милиарда от тях са били инжектирани, сочат данни на Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации (IFPMA).

Очаква се тази година да бъдат създадени още девет милиарда дози. Само Pfizer възнамерява да създаде четири милиарда дози. Според специалисти търсенето в международен мащаб ще спадне до 6 милиарда дози годишно.

А по-богатите народи в този момент имат от остатък на ваксини: единствено Европейски Съюз и страните от Г-7 имат 497 милиона дози непотребни единствено в края на предишния месец. Най-вероятно препаратите ще бъдат бракувани.

Ваксините против Covid имат относително къс период на валидност - тези на AstraZeneca и Novavax имат шестмесечен период на валидност.

Въпреки това милиарди хора остават неимунизирани по целия свят, множеството от тях в разрастващите се страни.

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предизвести, че неравенството в достъпа до ваксини може да докара до появяването на нови, евентуално по-заразни разновидности.

В стратегиите на СЗО още стои задачата за 70% имунизация на международното население до юли месец тази година.

Ваксинацията в света обаче остава неравномерна: близо 80 % от популацията на Франция, да вземем за пример, е получило две дози. Но единствено 15 % от популацията на Африка е изцяло имунизирано, съгласно данните на Оксфордския университет.

„ Неравенството във имунизациите е най-големият честен неуспех на нашето време и хората и страните заплащат цената “, сподели по-рано тази година генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Проблем е и че доста от дарените за бедните страни ваксини са на ръба на периода си за валидност.

Директорът на отдела за доставки на УНИЦЕФ Етлева Кадили сподели, че през декември са били отказани съвсем 100 милиона дози дарения поради изтичащ период на валидност.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР